Oxigenoterapia pentru sportivi indicata dupa antrenament, pentru o recuperare activa, refacere dupa accidentare, se poate face acum cu concentratorul de oxigen mobil ce poate produce oxigen cu concentratie reglabila si puritate 93% +/-3%.
Avantaje:
1. Recuperare activa
Dupa efortul intens al sportivilor de performanta , recuperarea nu este deloc simpla iar cea pasiva nu este recomandata. Oxigenarea cu ajutorul acestui aparat reprezinta o forma de recuparare activa. De asemenea ajuta sportivii sa obtina performante superioare.
2. Refacerea rapida a zonelor accidentate in timpul activitatii sportive:
Cristiano Ronaldo a folosit oxigenoterapia pentru a se recupera dupa o accidentare la genunchi iar recuperarea a fost ca timp mai scurta cu 30% fata de alte metode. Cele mai multe accidente presupun întinderi, luxații , care conduc la acumularea de lichid în țesutul conjunctiv .
Aceasta reacție naturala a organismului comprima vasele de sange si restrictioneaza fluxul oxigenului care duce plasma și celulele rosii spre locul leziunii. In acest fel, tesuturile din locul leziunii nu mai primesc oxigen, ceea ce impiedica vindecarea.
Oxigenul este esențial tuturor sportivilor pentru ca produce glicogenul, una din principale surse de energie a mușchilor. In timpul antrenamentului, molecula de glucoza, se divide în 2 molecule de acid piruvic.
In sporturile agresive uneori accidentarile sunt foarte serioase, mai ales atunci cand sportivii se lovesc la cap, cum este în fotbalul american sau boxul. In cazul traumatismelor şi fracturilor, oxigenarea rapidă si intensa a tesutului lezat are o importanta majora in recuperarea rapida post-traumatica. Studiile arata ca fracturile tratate cu oxigenare hiperbara se recupereaza de cinci ori mai repede. Procedurile individuale post-traumatice trebuie efectuate imediat după producerea traumatismului pentru marirea eficienţei.
Novak Djokovic recomandă public utilizarea Oxigenoterapiei pentru recuperare și performanță sportivă.
3. Cresterea performantei si a puterii de concentrare:
Claritatea mentala si capacitatea de concentrare sunt la fel de importante pentru un atlet ca si capacitatile fizice. Oxigenarea reduce intarzierea mentala si imbunatateste functionarea generala a creierului.
Oxigernarea suplimentara satureaza organismul cu oxigen, ajutandu-l in producerea ATP pentru energie si eliminarea acidului lactic, ce cauzeaza oboseala. Nivelul ridicat de oxigen, ajuta atletii sa-si mareasca performantele si sa se recupereze mai rapid in urma exercitiilor.
Caracteristici ale concentratoarelor de oxigen portabile:
Aparatele de oxigen portabile (asa cum li se mai spune) sunt in general destul de complexe, prin urmarea la alegerea modelului trebuie sa tineti cont de mai multi factori ca: puterea de oxigen, greutatea, dimensiunea, aspectul. Puterea, spre deosebire de rezervoarele de oxigen, concentratoarele portabile de oxigen portabile sunt limitate de dimensiunea și eficiența compresorului lor. Unele concentratoare variază de la 0.3 l/ min la3 ml/ min iar altele pot ajunge chiar si la 20 litri pe minut. Incepand de la puterea de 5 litri pe minut aparatele devin mai grele de aceea producatorii le echipeaza cu roti pentru mobilitate sporita.
Greutatea creste odata cu puterea de oxigen produs si variaza de la 3 kg pana la 28-33 kg in functie de model. La calcul greutatii se va tine cont si de volumul/greutatea rezervorului de apa cu care este echipat aparatul.
Puritatea oxigenului poate ajunge pana la 93%. Relatia putere/puritate este cea care face diferenta intre concentratoare.
Posteaza un comentariu