Afişare 1 - 8 din 8 (1 pagini)
Clasificarea ghetelor de fotbal se face in functie de suprafata de joc, suprafata ce poate suferi modificari (in functie de vreme) in cazul terenului cu gazon natural. Un teren umed devine dificil pentru jucatori si influenteaza calitatea fotbalului jucat putand conduce chiar si la accidentari. Ghetele de fotbal pentru teren greu/moale au crampoane metalice, reduse ca numar, (in general 6 crampoane) de dimensiuni mai mari, dublate cu unele din plastic de dimensiuni mai mici (ovale in zona din spate) ce contribuie la stabilitate si fixare in teren.
O alta categorie este cea a ghetelor pentru teren usor (semisec sau uscat) cu gazon natural unde numarul "cuierlor" din talpa poate creste dar se micsoreaza in dimensiuni. Se renunta la cele metalice in favoarea celor din plastic turnate odata cu talpa.
In ultimii ani terenurile cu gazon artificial sau suprafata mixta natural+sinetic sunt devin tot mai numeroase fiind mai usor de intretinut d.p.d.v. tehnic si financiar. Poducatorii de echipament sportiv creeaza noi structuri de microcrampoane cilindrice si lamelare pozitionate eficient pe talpa astfel incat jucatorii sa gestioneze cat mai bine ritmul jocului.
Pentru interior in jocul de sala (futsal) pe parchet sau tartan sunt fabricate ghetele de fotbal cu talba flexibila fara crampoane cu striatii pe talpa orientate catre fata sau spate ce au functii de ajutor in accelerare si franare dar si rasucire.